TÜKENMİŞLİK SENDROMU NEDİR?

TÜKENMİŞLİK SENDROMU NEDİR?

TÜKENMİŞLİK SENDROMU NEDİR?
Son yıllarda gündemden düşmeyen sıklıkla duyduğumuz tükenmişlik sendromu nedir? Belirtileri nelerdir? Kimleri tehdit ediyor? En Sık kimlerde görülür? Üstesinden nasıl gelinir?…

Tükenmişlik sendromuna yoğun çalışma temposunun, rekabet ortamı içerisinde gelişen baskının, stres yükünün, yoğun sorumluluğun, özel hayata vakit ayırmamanın ve yalnızlığın neden olabileceği belirtiliyor. Tükenmişlik sendromunun bir hastalık olarak tanımlanmasının doğru olmadığını vurgulayan psikologlar, “uzun bir zaman sinyallerini verir, bu açıdan belirtiler hissedildiğinde tedbir alınmalı ve ağır bir soruna dönüşmeden çözüme odaklanılmalıdır. Bu süreçte, fiziksel, psikolojik ve davranışsal belirtiler ortaya çıkabilir” diyor.

Diğer bir ifadeyle Tükenmişlik sendromu, yaygın olarak insanların yüz yüze çalıştığı mesleklerde bireylerin, duygusal yönden kendilerini tükenmiş hissetmeleri, işleri gereği karşılaştıkları insanlara karşı duyarsızlaşmaları ve kişisel başarı duygularında azalma şeklinde görülen bir sendromdur.
Tükenmişlik sendromunu basitçe özetlemek gerekirse başarısız olma hissi. Bir hayal kurduğunuz zaman o hayale istediğiniz şekilde erişemiyorsanız, iç kaynaklarınızda bir tükenme durumu meydana geliyor. 4 evresi olan tükenmişlik sendromu artık her yerde karşımıza çıkıyor. Çağın hastalıklarından biri olan tükenmişlik sendromu, genellikle stresten kaynaklanıyor. Stresli bir işte çalışıyorsanız ya da sürekli kendinizi strese sokacak düşüncelere kapılıyorsanız kendinizi tüketmeye başlamışsınız demektir. İlk olarak 1974 yılında ortaya atılan tükenmişlik sendromu, ideallerin başarılamamasından kaynaklanıyor. Fiziksel, ruhsal ve zihinsel belirtileri olan tükenmişlik sendromu kişinin hayata karşı aşırı duyarsız olmasına neden oluyor.

Fiziksel belirtileri sıralamak gerekirse;
– Terleme
– Kalp atışlarındaki düzensizlik
-Uyku problemi
– Solunum güçlüğü çekmek
-Aşırı yorgunluk
– Kendini enerjisiz hissetme.
Ruhsal belirtileri;
– Sürekli hayal kırıklığı duygusu yaşama
– Her alanda şüphe içinde olmak
– Ümitsizlik ve umutsuzluk
– Kendini değersiz ve yetersiz görme
– Daima kaygı halinde olmak.
– Sürekli değişen ruh hali
Zihinsel belirtileri ise;
– Dikkat dağınıklığı
– Yaptığın işten sıkılma
– Karar erteleme.
Bu belirtiler varsa tükenmişlik sendromuna yakalandığınız anlamına gelmez. Bunun için öncelikle uzmanınıza danışmanız gerekiyor.
TÜKENMİŞLİK SENDROMU İLE DEPRESYON ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Tükenmişlik için tipik olarak kabul edilen belirli semptomlar depresyonda da görülür. Bunlar arasında: aşırı tükenme, keyifsizlik, hüzünlü hissetmek ve performans düşüşü vardır. Tükenmişlik sendromunun belirtileri, depresyonda da görülmektedir. Fakat kişisel ihtiyaçlarını uzun süre ihmal ederek yoğun çalışma temposuna uzun süre devam eden bir insana uzun bir tatil yapması veya işten ayrılması önerilebilir. Yalnızca işten dolayı tükenmişlik sendromu yaşayanlar bu tavsiyeye uyarlarsa kendilerini toparlayabilirler. Ancak depresyonu olan kişiler bunu yaparsa, durumlarını daha da kötüleştirebilirler. Çünkü ihtiyaç duydukları yardım ciddi bir psikoterapi veya psikiyatrik müdahale gibi çok farklı tedavi şekilleri olabilir.

Yine de tükenmişlik sendromunun bazı özellikleri çok özgüldür. Örneğin, tükenmişlik sendromunda sorunlar iş kaynaklıdır. Depresyonda, olumsuz düşünceler ve duygular yalnızca çalışma ortamından değil, yaşamın her alanıyla ilgili olabilir.

TÜKENMİŞLİK SENDROMUNA NASIL ÖNLEM ALINABİLİR?

Kişisel olarak yapılabilecekler aşağıda sıralanmıştır;
– Mükemmel olmak zorunda değilsiniz, iş yükünüzü azaltmaya çalışın,
– Hobileriniz varsa bunlara zaman ayırın,
– Her şey iş demek değil özel hayatınızı canlandırmaya çalışın, sevdiklerinizle birlikte olun,
– Kişisel bakımınıza (yeme, uyku, spor) özen gösterin,
– İş yaşamında stres her daim olabilir, bunun farkında olarak stresi azaltma yöntemleri geliştirmeye çalışın,
– Gerekirse uzman yardımı almaktan çekinmeyin.

  • Yazıyı Beğendin mi?  
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

Benzer Yazılar

Bu yazıya henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorumu yapmak için tıklayın.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*