Doğru Eşi, Doğru İlişkiyi Bulabilmek

Doğru Eşi, Doğru İlişkiyi Bulabilmek

*Evleneceğim insan benim için doğru biri mi?
*Onunla gerçekten mutlu olabilir miyim?
*Bana uygun kişiyi nasıl tanıyabilirim ?
*Sadece sevmek yeterli mi?
Bireysel terapilerde kişiler bazen evlilik öncesi bazen de boşanma sonraki süreçler de bu soruların cevaplarını ararlar. Önceki yaşanan ilişkiler kişiye önemli bir referans kaynağı olur. Kişi yaşanan hayal kırıklıklarını yeniden yaşamaktan korkar ve aslında kendini koruma altına almaya çalışır. Doğru kişiyi bulmaya çalışırken kırılmaktan korunmak için kendince önlemler alır. Bazıları konuşmak isterken bazıları da kendini bir kaplumbağa gibi kabuğuna çeker. Bu kabuğun içinde daha güvenlidir. Tıpkı bebeğin annesinin yanında güvende olması gibi…Yeni bir hayat yenilik insanı her zaman korkutur. O yüzden evlilik öncesi  korkular ve kaygılar yaşanması da son derece insani bir durumdur.
Bu kaygıları azaltmak için doğru eş ya da doğru ilişki için bazı kriterler incelenebilir.
*Evlilik öncesi anlaşılamayan konular açık bir biçimde konuşulmalıdır. Evlenince değişir ya da ben değiştiririm mantığı gerçekçi değildir. Kişilerin belli bir yaşa kadar edindikleri ve ailelerinden öğrendikleri bazı davranış kalıpları vardır. Bunları değiştirmek o kadar kolay değildir. Ayrıca değişim kişinin kendi isteği ile olabilecek bir süreçtir. Değiştirmekten çok konuşmayı, kabul etmeyi veya ortak yol bulmayı tercih etmeliyiz.
*Evlilik ile ilgili beklentiler konuşulmalıdır. Nasıl bir ev ortamı hayal ettiği ve hangi görevleri, sorumlulukları almaya hazır olduğu karşılıklı konuşulmalıdır. Örneğin: kadın kocasının her akşam çiçek ile eve gelmesini hayal etmiş olabilir. Oysa kocasının kafasında böyle bir evlilik senaryosu olmadığı için çiçek almadan gelecektir. Konuşulmayan beklentiler krizlere yol açabilir.
*Evlilik bir ömür boyu sürmesi umuduyla yapılır. Bu yüzden ömür boyu paylaşımın olacağı ön görülen ilişkiler tercih edilmelidir. Birlikte sohbet etmek, birlikte eğlenmek, geleceğe dair ortak amaçlar oluşturmak, karşılıklı birbirinden beslenmek gerekir. Sadece mutlu zamanlarda değil zor dönemlerde de destek olacak yanında olduğunu hissettirecek bir eş olması önemlidir. *Eşlerin birbirinden farklı ilgi alanları olabilir ve buna bireysel zaman ayırmak isteyebilirler. Örneğin: kadın kitap okumayı, erkek halı saha maça gitmeyi sevebilir. Bir arada olduklarında ise birlikte sevebilecekleri bir etkinlik yapabilir,  birlikte film izleyebilirler. Ortak etkinlikler ve birlikte geçirilen zaman eşi tanımak ve evliliğe zenginlik katmak açısından gereklidir.
Doğru eşi seçmek sadece bilişsel düzeyde verilebilecek bir karar değildir. Çünkü hiç bir evlilik bir matematik formülü değilidir. Birlikte mutlu olmak, birlikte hayatı paylaşmaktan keyif almak ve umutla geleceğe bakabilmek gerekir. Her ilişki kendine özgüdür bir başkasına benzemez.Doğru ilişki mantıkla öngörülebilir ve kalple hissedilebilir. Sadece sevgi ve aşk karar vermede yeterli kriterler değildir. Karşımızdaki kişiyi özelliklerini , beklentilerini, yaşamımıza katacaklarını bir bütün içinde değerlendirmek doğru karar verme olasılığını arttıracaktır. Geçmiş travmalarını, olumsuz deneyimlerini aşmada zorlanan ve ” Doğru evliliğe adım atıyor muyum?” diye düşünmekten kendini alamayanlar için psikoterapi her zaman iyi bir çıkış yolu olacaktır.
Sevgiyle ve mantıkla kalın… Doğru ve mutlu ilişkiler yaşayın

  • Yazıyı Beğendin mi?  6
Önceki Yazı

Benzer Yazılar

Bu yazıya henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorumu yapmak için tıklayın.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*