Canım Ders Çalışmak İstemiyor

Canım Ders Çalışmak İstemiyor

Öğrencilik hayatı uzun ve zahmetli bir yolculuktur. Bu yolculukta öğrenciyi en çok bunaltan, yoran ve sıkan ders çalışmaktır.
Pek çok öğrenci az çalışarak ve hatta hiç çalışmayarak başarılı olmak ister. Üzgünüz ki bu nerede ise imkansız bir durumdur. “Ben zekiyim çabuk anlarım, çok çalışmama gerek yok… ” gibi sözler öğrenci için teselli edici olsa da gerçek olan düzenli ders çalışmak gerekliliğidir.
Ders çalışmak bu kadar sıkıcı olarak algılanırken neleri yapmak süreci daha kolaylaştırır ?
Bir öğrenci için ders çalışma motivasyonunu artıracak gerçekçi bir hedef belirlemek son derece önemlidir. Bu hedef sadece bir üniversite hedefi olmaktan öte olmalıdır. Nasıl bir hayat istiyorum? Nerede çalışmak beni mutlu eder? Hayatta ulaşmak istediğim amaç ne? Neyi gerçekleştirmek istiyorum? Gelecekte nasıl bir yaşam istiyorum? soruları üzerinde düşünülebilir. Buna benzer sorular kişiye özgü ve gerçekçi bir hedef belirlemede yardımcı olur. Hedef ne kapasitenin altında ne de çok üstünde olmamalı ve çalışmak için istek oluşturacak kadar heyecan yaratmalıdır. Bu yolculukta başarılı olmak, sınavlardan yüksek not olmak, ders çalışmak her ne kadar kolay olmasa da hedeflere ulaşmak için gereklidir.
İkinci aşamada hedefi olan öğrenci kendine uygun bir çalışma programı hazırlamalıdır. Keyfi olarak ders çalışmamaktan, vazgeçmekten, ertelemekten kişiyi koruyacak en büyük güç; plan, programdır.
Çok çalışmaktan öte etkili çalışmak içinde program şarttır. Uygulanabilir, kişiye özgü ve ara ara güncellenen planlar, programlar ders çalışma hevesi oluşturur. “Çok program hazırladım hiç birine uyamadım…” diyorsanız hala size uygun programı bulamamışsınız demektir. İyi bir program fazla cep telefonu kullanma, bilgisayardan kalkamama ve arkadaşlara hayır diyememe gibi ders çalışmayı yoğun olarak engelleyen faktörleri de önleyicidir.
Üçüncü aşamada öğrenciler için ders çalışma ortamı önemlidir. Her zaman aynı ortamda, masada ve sandalyede ders çalışmak daha faydalıdır. Çalışılan ortamdaki ısı, sıcaklık ve ışık önemlidir. Dağınık olmayan düzenli bir çalışma ortamı zihinsel dağınıklığı da önler. Ders çalışırken müzik dinlemekde dikkati dağıtıcı olacaktır.
Son aşama da öğrenme stilini bilmektir. İşitsel, görsel, kinestetik olmak üzere üç farklı öğrenme stili vardır. Her öğrenme stilinin dersi çalışma ve anlama yöntemleri birbirinden farklıdır. O nedenle kişinin kendi öğrenme stilini bilmesi ve bunu da dikkate alması çalışma için gereklidir. Not tutmak, sık tekrarlar yapmak, farklı teknikler ile ders çalışmayı zevkli hale getirmek mümkündür.
Tüm bu aşamalara rağmen hala canınız ders çalışmak istemiyor ise “20 yıl sonra nerede olmak ve ne yapmak istiyorum?” diye kendinize sorun. Anne baba ve öğretmenlerinizin söylediklerini ve bu yazıda yazılanları bir kenara bırakın. ” Şu an yaptıklarım beni 20 yıl sonrası istediğim hayale ulaştır mı?” diye kendinize sorun. En doğru ve samimi cevabı kendinize verin. Sonuçta herkes yaşamak istediği hayatı büyük ölçüde kendi elleri ile kendisi oluşturacaktır.
Gerçekten istiyorsanız başarmak için bir yol mutlaka olacaktır…

  • Yazıyı Beğendin mi?  25

Benzer Yazılar

Yapılan Yorum (1)

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*