Bu Puana Hangi Meslek Olur?

Bu Puana Hangi Meslek Olur?

▪Üniversite tercihleri için gelen genç, biraz mahçup ve biraz da karamsar bir halde elindeki kağıdı uzatarak psikolojik danışmanına “Bu puana hangi meslek olur?” dedi…
▪Sonunda istediği puanı alıp Tıp Fakültesine kayıt yaptırmıştı. 1. yılın sonunda ailesine “ben doktor olmak istemiyorum fakülteyi bırakacağım” dedi…
▪20 yıldır aynı mesleği yapıyordu ama mesleğinden memnun değildi. İşe gitmeyi ve çalışmayı hiç istemiyordu. Üniversiteyi kazanırken aslında ne seçtiği mesleği düşünmüştü ne de çalışma hayatını…

İnsanlar bazen mesleği seçerken bazen okurken bazen de çalışırken hatalı tercih yapıp yapmadıklarını düşünürler. Meslek seçimi aşamasında kararsızlık ve sonucunda pişmanlık, çaresizlik yaşayabilirler. Aslında yukarıda bahsedilen üç kurgusal kişinin de meslek seçimi ile ilgili danışma almaya ihtiyacı  vardır.
Ülkemizde gençler meslek seçimine çok geç karar verebilmektedir. Seçilen meslek, üniversite sınavında alınan puana, anne babanın isteklerine ya da toplumsal statüye göre belirlenmektedir.
Tercih döneminde bir çok genç, doğru bir rehberlik hizmeti almak ve uygun bir meslek seçmek için uğraşmaktadır. Oysa meslek seçimi sadece tercih döneminde ve kısa sürede karar verilebilecek bir durum değildir. Aslında meslek seçimi yaşam boyu süren bir süreçtir. Kişi her yaşta yeniden bir kariyer planı oluşturabilir. Lise ve sonrasında atılan adımlar ve seçilen yollar mesleğin büyük ölçüde belirlenmesini sağlar. O yüzden her ne kadar yıllar içerisinde farklı tercihler ile kariyer şekillense de ilk girilen ana yol önemlidir. Yanlış meslek seçimi, yanlış hesap gibi Bağdat’tan döner mi bilinmez… İlerde pişmanlık yaşamamak ve mutlu, huzurlu, üretken bir iş hayatı için ilk aşamada puana göre değil kişiye göre meslek seçimi önerilir. Doğru meslek seçiminde ilk adım; kişinin kendini tanımasıdır. Yetenekleri, yapmaktan hoşlandığı işleri, kişilik özellikleri ve değerleri tanımak gerekir. Başarılı olunan ve kolay öğrenilen dersler yetenekler konusunda ipucu verir. Boş zamanlarda, kimsenin zorlaması olmadan severek yapılan işler de ilgilerin belirlenmesinde yol göstericidir. Hem yapılacak bireysel görüşme hem de uygulanacak testler kişiyi tanımada ve yeteneklerini, ilgilerini belirlemede yardımcı olur.
Kendini tanıyan genç ikinci aşama ise meslekleri tanımalıdır. Günümüzde çok geniş bir yelpazede farklı meslek grupları bulunmaktadır. Meslekleri tanımak bir labirenti en ince ayrıntısına kadar tanımak ve çıkışı bulmak gibidir. Gerek meslek elemanları ile yüz yüze görüşmek, sohbet etmek, iş yeri ziyaretleri yapmak gerekse internet üzerinden doğru kaynaklardan meslekler araştırılabilir. Çalışma koşulları, ücreti, tatilleri, zorlukları, çalışma ortamı gibi bir çok faktör bilinmeden meslekleri tanımak imkansızdır. Araştırmak ve görüşmeler yapmak son derece faydalı olur. Son aşamada kendini tanıyan özelliklerini bilen genç meslekleri tanıyıp uygun bir eşleştirme yapabilir. Bu son aşamada genel bir değerlendirme ve objektif bir yaklaşım önemlidir. Seçilen meslek ile kişinin özellikleri ne kadar birbirine uygunsa meslekten alınan doyumda o kadar çok olacaktır.
Doğru bir kariyer planlaması ve meslek seçimi yapmak aslında zor değildir. İşin başında iken doğru yoldan gitmek, uygun yol ayrımları ile istenen hedefe ulaşmak mümkündür. Bu konuda bazen yol ve yolcu konusunda bilgi sahibi olan kişilerin desteğine ihtiyaç vardır. Zamanında alınan danışmanlık desteği bir aracın yolda kaldığında aldığı yol yardımı gibidir. Gereklidir ve değerlidir.
“Bu puana hangi bölüm, hangi meslek olur?” demek yerine bilinçli tercih edilen, severek okunan ve zevkle çalışılan bir meslek seçmeniz dileğiyle…

  • Yazıyı Beğendin mi?  24
Sonraki Yazı

Benzer Yazılar

Bu yazıya henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorumu yapmak için tıklayın.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*