Çocuklar yaşadıkları korkular, problemler ve travmalar konusunda kendilerini yetişkinler gibi konuşarak ifade edemezler. Bu nedenle yetişkinlerde uygulanan konuşma terapileri ve danışmanlıklar çocuklarda uygulanamaz. Bu noktada ise çocukların kendilerini doğal yollarla dışa vurması sağlayabilmek için devreye oyun terapisi giriyor. Biliyorsun ki çocukların en iyi yaptıkları şeylerden biri oyun oynamak.
Oyun terapisi, çocukların kelimeler yerine oyun ve oyuncaklarla kendilerini ve ihtiyaçlarını ifade edebilmeleri üzerine kurulu olan özel bir terapi türü. Bu yöntemle, tıpkı yetişkinlerin terapi sırasında problemlerini konuşarak anlattığı gibi çocukların da kendilerini oyunlar yoluyla ifade etmeleri amaçlanır.
OYUN NEDİR?
Oyun, yaşama sevincinin dışa vurulmasıdır. Oyun, yaşamla birlikte var olan; gücünü ve etkisini yaşamdan alan bir olgudur. Çocukların en ciddi uğraşıdır. En doğal öğrenme ortamıdır. Çünkü oyun, çocuğun duyduklarını, gördüklerini sınayıp; denediği, öğrendiklerini pekiştirdiği bir deney alanıdır. Çocuğun özgürlüğüdür. Oynayan çocuk kendi iç dünyasındadır, o dünyaya kendisi egemendir, kuralları kendisi koyar ve kendisi bozar. Çocuğun yaratma ortamıdır.
Kısacası oyun; sonu düşünülmeyen, gönüllülük esasına dayanan, dışsal baskılar ve zorlamalardan uzak olan bir etkinliktir.
İnsanın var oluşundan bu yana her kültürde ve tüm zamanlarda sürdürdüğü bir eylem, çeşitli yönlerden çocuğun gelişimine katkıda bulunan bir faaliyettir. Oyun, yaşamla birlikte başlar, yaşamın her döneminde farklılaşarak ve gelişerek devam eder; farklı ilgilerin ve gereksinimlerin en doyurucu kaynağı olarak her zaman önemini korur.
Oyun Terapisi Nedir?
Çocukların doğası gereği motive oldukları oyun, psikoterapi sürecinde de yaklaşık 1900’den itibaren kullanılmaktadır.
Oyun terapisi, çocukların kelimeler yerine oyun ve oyuncaklarla kendilerini ve ihtiyaçlarını ifade edebilmeleri üzerine kurulu olan özel bir terapi türü. Bu yöntemle, tıpkı yetişkinlerin terapi sırasında problemlerini konuşarak anlattığı gibi çocukların da kendilerini oyunlar yoluyla ifade etmeleri amaçlanır.
Çocuklar yaşadıkları korkular, problemler ve travmalar konusunda kendilerini yetişkinler gibi konuşarak ifade edemezler. Bu nedenle yetişkinlerde uygulanan konuşma terapileri ve danışmanlıklar çocuklarda uygulanamaz. Bu noktada ise çocukların kendilerini doğal yollarla dışavurması sağlayabilmek için devreye oyun terapisi giriyor. Biliyorsun ki çocukların en iyi yaptıkları şeylerden biri oyun oynamak. Oyun terapisi çocukların dayanıklılıklarına ve büyümeye, gelişmeye ve iyileşmeye dair doğuştan gelen bir kapasitelerinin olduğuna inanır. Bu yöntem 2.5 ile 12 yaş arasındaki depresyon, takıntılar, kaygı bozuklukları, cinsel ve fiziksel istismar, travma, boşanma, mükemmeliyetçi tutumlar, alt ıslatma, mastürbasyon, yemek, uyku gibi duygusal ve davranışsal problemler yaşayan çocukların iç dünyasını anlamak, duygusal problemleri ile başa çıkmasını sağlamak, yaşadığı sıkıntılara alternatifler ve çözümler üretmek hedefler. Oyun terapisi, çocuklar öz-kontrol becerisi geliştirir ve kendilerine saygı duymayı öğrenirler. Duygularının kabul edilebilir olduklarını farkederler. Karşılaştıkları problemlere yaratıcı bir şekilde yaklaşma fırsatı yaşarlar. Ayrıca, seçimler yapma ve yaptıkları seçimlerden sorumlu olma kapasitesi geliştirirler
Oyun terapisinden yarar sağlayan durumlar
Derslerinde başarısız olan çocuklar, Kardeş kıskançlığı, asosyal olan çocuklar, sessiz sakin çocuklar, şiddet uygulayan çocuklar, karar vermekte zorlanan, ailede yaşanan çatışma, boşanma ya da ayrılık süreci yaşayan çocuklar, duygusal, fiziksel ya da cinsel tacize uğramış çocuklar, evlat edinilmiş ya da koruyucu aileye verilmiş çocuklar, sevilen birinin ölümü ya da hastalığı kadar kaybın sonuçları ile uğraşan çocuklar, hastaneye yatırılmış çocuklar, aile içi şiddet gören çocuklar, dikkat eksikliği bozukluğu tanısı almış çocuklar çok fazla kaza ya da hastalık geçirmiş çocuklar.
Oyun Terapisinin Faydaları
Bir çocuğa “oyun oynayalım mı?” diye sorduğunuzda cevabı “hayır” olmayacaktır çünkü çocuklar oyun oynamayı severler. Çocuklar oyun vakitlerinde sadece eğlenmeyi hedeflerken, aslında oynadıkları oyunlar onların sosyal ve duygusal gelişimlerine katkıda bulunur. Çocuklar yetişkinler gibi duygularını sözel olarak değil, oyun yoluyla aktarırlar. Oyun sayesinde hem olumlu hem de olumsuz duygularını ifade edebilme fırsatı bulurlar. Bu nedenle, oyun çocukların iletişim kurabilmelerinin ve hayatı öğrenebilmelerinin bir yoludur.
Çocukların zihinsel ve sosyal becerilerini geliştirir, duygu ve düşüncelerini ifade etmelerini sağlar.
Problemlerine çözüm bulmayı, duygularını tanımlamayı ve olumsuz duygularla başa çıkmayı, korkularıyla mücadele etmeyi öğrenirler.
Çocuklar kendilerine güvenmeyi, iş birliği yapmayı, saygı duymayı, sorumluluk almayı ve bu sorumlulukları yerine getirmeyi öğrenirler.
Önemsiz zannettiğimiz küçük şeyler bile onun kişiliğini, geleceğini etkileyebilir.
Oyun Terapisinde Ebeveyn Rolü
Çocuklarla çalışmak çoğu zaman yetersiz kalır bundan dolayı ebeveynleri de bu sürece senkronize olmalarını sağlamak problemlerin çözülmesine yardımcı olur. Bu sayede, anne babaların çocukları ile olumlu ve destekleyici bir şekilde iletişime geçebilmelerini sağlar. Ebeveynlerin çocuklarına yönelik duyarlılıkları artar, çocuklarını yargılamadan önce onları anlamalarını sağlar. Çocukları ve çocuklarının potansiyelleri üzerine yeni bir farkındalık geliştirirler. Oyun terapisi, aile ilişkilerindeki problemleri keşfetmede ve çözmede doğrudan ve hızlı sonuçlar yaratan bir terapi metodudur.
ishak BÜYÜKYILDIRIM
Klinik psikolog/Psikoterapist
Bu yazıya henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorumu yapmak için tıklayın.
Bir Cevap Yazın