Panik Atak ve Belirtileri

Panik Atak ve Belirtileri

Panik atak, ani ve düzenli panik olan bir anksiyete bozukluğudur. Çoğu insan belirli zamanlarda korku ve panik yaşayabilir. Bu his, gergin, stresli veya tehlikeli bir duruma verilen doğal bir tepkidir. Bununla birlikte, panik atak geçirenler, düzenli olarak ve çoğu zaman görünürde bir sebep olmaksızın korku, endişe, panik ve stres duyguları yaşarlar. Panik bozukluğu, panik atakla ilişkili bir zihinsel bozukluktur. Beklenmeyen anlarda tekrarlayan panik ataklar, bu atakların oluşacağını önceden tahmin etmenin yarattığı kaygı ve panik atak sırasında ortaya çıkan semptomların neden olduğu ölüm veya zarar korkusu nedeniyle hayatın doğal akışına uyum sağlama güçlüğü ile ilişkilidir. Bu durum, sempatik sinir sistemini uyaran bir durumdur. Bu tetiklemeden sonra, vücutta normalde tehlikeli bir durum sonrasında oluşan ‘dövüş ya da kaç’ reaksiyonu meydana gelebilir. Uyarı semptomları olmadan ortaya çıkan panik ataklar, başladıktan yaklaşık 10 dakika sonra zirveye ulaşır. Nefes darlığı, sıcak basması, göğüs ağrısı, bayılacak gibi hissetme, titreme, bulantı, ölüme yakın olma hissi gibi belirtiler, panik atak belirtileri olarak sıralanabilir.

Panik Atak Nedenleri

Panik atak nedir sorusunun cevabını anlamak için bu hastalığın nedenleri bilmek gerekir. Ancak diğer birçok ruh hastalığında olduğu gibi, panik atağın kesin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Bununla birlikte, bu durumun travmatik bir olay, nörotransmitter dengesizlikler veya benzer faktörler ile ilişkili olabileceğine inanılmaktadır. Panik atakta etkili olabilecek faktörler hakkında birçok teori vardır. Bu fikirlerde panik atakların sinir sistemindeki kimyasal bir dengesizlik sonucu oluştuğu teorisi öne çıkar. GABA, kortizol ve serotonin adı verilen nörotransmiterler ve hormon aktif maddeler, panik atakların oluşmasında rol oynayabilecek kimyasallardan bazılarıdır. Çevresel faktörlerin neden olduğu genetik faktörler de panik bozukluğunun gelişimine katkıda bulunabilir. Aynı zamanda, bazı araştırmalar, çocuklukla ilgili çeşitli sorunların kişinin hayatında daha sonra panik bozukluğu olarak kendini gösterebileceğini göstermiştir. Panik atak uyarı vermeden önce ortaya çıkarsa, hasta zaman içinde bazı durumların atağa neden olmuş olabileceğini fark eder. Panik atakların temel nedeni henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Bununla birlikte, genetik kombinasyonlar, aşırı stres, aşırı duyarlılık ve beyin yapısı işlevinde sorunlara neden olan durumların tümü, bu bozukluğa neden olmada rol oynayabilir.

Panik Atak Teşhis ve Tedavisi

Panik atak teşhisi ancak alanında uzman bir psikolog tarafından konulabilir. Öncelikle hastanın tıbbi öyküsü alınır ve gerekli fizik muayene yapılır. Panik atağı teşhis etmek için doğrudan laboratuvar testleri yoktur. Bununla birlikte, atağın altında yatan başka durumun olup olmadığı ve atağın panik ataktan dolayı mı kaynaklandığını öğrenmek için bazı testler yapılabilir. Panik atak teşhisi konduğu takdirde ise çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır. Bu açıdan ilaçlı tedavinin yanı sıra Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemi de psikolog ya da psikiyatrist tarafından uygulanmaktadır.

  • Yazıyı Beğendin mi?  

Benzer Yazılar

Bu yazıya henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorumu yapmak için tıklayın.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*
*